AnaSayfa / Kütüphane / Nedir? Ne işe yarar? / Push-Pull Güç Amplifikatörleri için Transistör Faz Bölücü

Push-Pull Güç Amplifikatörleri için Transistör Faz Bölücü

[ad_1]

Faz Ayırıcı tek bir sinüzoidal giriş sinyalinin fazda birbirinden 180 elektrik derecesi ile farklılık gösteren iki ayrı çıkışa bölündüğü başka bir çift kutuplu kavşak transistörü (BJT) konfigürasyonudur.

Bir transistör faz ayırıcısının giriş sinyali, bir çıkış sinyali toplayıcı terminalden ve ikinci çıkış sinyali verici terminalden alınacak şekilde baz terminaline uygulanır. Böylece transistör faz ayırıcı 180’den faz dışı olan toplayıcı ve yayıcı terminallerinden tamamlayıcı çıktılar üreten çift çıkışlı bir amplifikatördürÖ.

Tek transistörlü faz ayırıcı devresi, önceki yapılarda temel yapı taşlarını gördüğümüz için yeni bir şey değildir. faz ayırıcı, faz-invertör devresi, ortak bir yayıcı yükselticinin özelliklerini ortak bir toplayıcı yükselticinin özellikleri ile birleştirir. CE amplifikatörü ve CC amplifikatör devrelerinde olduğu gibi, faz ayırıcı devresi, çıkış sinyali bozulmasını azaltmak için doğrusal bir A sınıfı amplifikatör olarak çalıştırılmak üzere öne eğimlidir.

Ama önce ortak yayıcı (CE) amplifikatör devresi ve ortak toplayıcı (CC) amplifikatör devresi konfigürasyonları hakkındaki bilgilerimizi yenileyelim.

Ortak Yayıcı Amplifikatör

ortak verici amplifikatör

ortak verici gerilim bölücü sapmalı devre, sapması ve anlaşılması kolay olduğu için en yaygın kullanılan lineer amplifikatör konfigürasyonudur.

Giriş sinyali ana terminale uygulanır ve çıkış sinyali yük direnci R’denL kolektör ve pozitif besleme rayı arasına bağlı, VCC gosterildigi gibi. Böylece verici hem giriş hem de çıkış devrelerinde ortaktır.

Yanı sıra voltaj oranı amplifikasyonu sağlamanın yanı sıra: RL/ REOrtak Yayıcı (CE) konfigürasyonunun ana özelliği, 180 faz ters dönüşü üreten bir ters yükselteç olmasıdır.Ö giriş ve çıkış sinyalleri arasında.

A sınıfı bir amplifikatör olarak çalışmak için devre, temelde durgun akımın tabana beslendiği şekilde eğimlidir, IB kolektör terminal voltajını besleme voltajı değerinin yaklaşık yarısına konumlandırır. Dirençlerin oranı R1 ve R2 transistörün maksimum bozulmamış çıkış sinyali sağlayacak şekilde doğru şekilde eğimli olacağı şekilde seçilir.

Ortak Kollektör Amplifikatörü

ortak toplayıcı amplifikatör

ortak toplayıcı amplifikatör ortak kolektör konfigürasyonunda tek transistörü kullanır; kolektör hem giriş hem de çıkış devrelerinde ortaktır. Giriş sinyali transistör taban terminaline uygulanır ve çıkış gösterildiği gibi verici terminalden alınır.

Çıkış sinyali yayıcı direncin içinden alındığından, RE kolektör direnci kullanılmadığından kolektör terminali doğrudan besleme rayına, VCC. Bu tip amplifikatör konfigürasyonu aynı zamanda bir voltaj takipçisi veya daha yaygın olarak yayıcı takipçisi çünkü çıkış sinyali giriş sinyalini takip eder.

Ortak Toplayıcı (CC) konfigürasyonunun ana özelliği, giriş sinyali doğrudan baz verici çıkışından çıkışa geçerken, tersine çevrilmemiş bir amplifikatör olmasıdır. Dolayısıyla çıkış giriş ile “faz içi” dir. Bu nedenle birinden biraz daha az bir voltaj kazancı vardır (birlik).

Önceki ortak yayıcı konfigürasyonunda olduğu gibi, ortak kollektör amplifikatörünün transistörü, DC çalışma koşulları için iyi bir stabilizasyon sağlamak üzere bir voltaj bölücü ağı kullanılarak besleme voltajının yarısına bölünür.

Faz Ayırıcı Yapılandırması

Ortak yayıcı amplifikatörünün konfigürasyonunu ortak kolektör amplifikatörününki ile birleştirirsek ve çıkışları hem toplayıcıdan hem de verici terminallerden aynı anda alırsak, eşit büyüklükte iki çıkış sinyali üreten bir transistör devresi oluşturabiliriz ama birbirlerine göre ters çevrilmiş.

Faz Ayırıcı gösterildiği gibi eviren ve evirmeyen çıktılar üretmek için tek bir transistör kullanır.

NPN Transistör Kullanan Faz Ayırıcı

faz ayırıcı devre

Daha önce ortak yayıcı yükselticinin voltaj kazanımının R oranı olduğunu söylemiştik.L R’yeE, yani -RL/ RE (eksi işareti ters çevrici bir amplifikatörü gösterir). Bu iki direnci değere eşit yapacak olsaydık (RL = R,E), daha sonra ortak yayıcı evrenin voltaj kazancı -1 veya birliğe eşit olacaktır.

Ortak toplayıcı olarak, verici takipçisi amplifikatör devresi doğal olarak birbirine yakın bir voltaj kazanımına yakındır (+1), biri toplayıcıdan diğeri vericiden olmak üzere iki çıkış sinyali genlikte eşit olacaktır ancak 180Ö -dışı faz. Bu, birlik kazanımlı transistör faz ayırıcı devresini, B sınıfı itmeli-çekmeli güç amplifikatörü gibi başka bir amplifikatör aşamasına tamamlayıcı veya anti-faz girişleri sağlamak için çok yararlı hale getirir.

Düzgün çalışma için, besleme rayına ve toprağa bağlanan voltaj bölücü ağı, hem kolektörden hem de simetrik çıkışlar üreten yayıcı terminallerinden çıkış voltajı salınımı için DC koşullarının doğru dengelenmesini sağlayacak şekilde seçilmelidir.

Faz Ayırıcı Örnek No1

Push-pull güç amplifikatörü aşamasını sürmek için tek bir transistör faz ayırıcı devresi gerekir. Besleme gerilimi 9 volt ise, kullanılan NPN 2N3904 transistörün Beta değeri 100 ise ve hareketsiz kolektör akımı 1mA ve giriş sinyalinin genliği 1V pik ise uygun bir devre tasarlayın.

Verici terminali çıkış sinyalinin bozulmasını önlemek için d.c. Yayıcı terminalin ön gerilimi, giriş sinyalinin maksimum değerinden daha yüksek olmalıdır, bu durumda 1 volt pik. DC sessiz yayıcı terminal voltajını, bozulma olmadan çıkış salınımını sağlamak için giriş değerinin iki katına ayarlarsak, VE eşittir 2 volt.

V olarakE 2 volt olarak ayarlanır ve aynı zamanda toplayıcı hareketsiz akım olan yayıcı akımı, içinden akan 1mA, verici direncinin değeri, RE şu şekilde hesaplanır:

faz ayırıcı yayıcı direnci

Faz ayırıcı devresinin ortak yayıcı tarafının voltaj kazanımı -1’e (birlik) eşit olduğunda, toplayıcı yük direnci RL R’ye eşit olmalıE. Bu RL = R,E = 2kΩ. Böylece toplayıcı yük direnci boyunca düşürülen voltaj şu şekilde hesaplanır:

faz ayırıcı toplayıcı gerilimi

Kirchhoff’un Gerilim Yasasını Uygulamak, VCC – VC – VCE – VE = 0. Böylece 9 – 2 – 5 – 2 = 0. Bunu görmeyi bekleriz çünkü R olarakL = RE ve her iki dirençten akan akım yaklaşık olarak aynı değerdir, bu nedenle her direnç üzerindeki I * R voltaj düşüşü 2,0 voltta aynı olacaktır.

Bu daha sonra, ters çevirmeyen çıkış (verici terminali) için DC ön geriliminin 2.0 volt (0 + 2) ve ters çevirici çıkış için DC ön geriliminin (kolektör terminali) 7.0 volt (9-2) olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, iki çıkışın DC durgun çıkış voltajları farklı değerdedir.

Transistörler DC akım kazancı, Beta 100 olarak verilir. Ortak bir yayıcı amplifikatör için Beta, kolektör akımının taban akıma oranıdır; β = IC/BENB, gerekli baz ağırlıklandırma akımının değeri şu şekilde hesaplanır:

faz ayırıcı voltajı

Daha sonra 100 DC akım kazancı için hareketsiz baz akım, IB (S) 10uA olarak verilir. Gerilim bölücü ağının tabandan toprağa dirençinden akan hareketsiz akımın değerinin, taban akımından on kat (x10) daha büyük olması yaygın bir uygulamadır. Böylece R’den akan akım2 10 olacak * IB = 10 * 10uA = 100uA.

Temel voltaj, VB verici voltajı V’ye eşittirE artı baz verici pn-ekleminin 0.7 volt ileri voltaj düşüşü, yani: 2.0 + 0.7 = 2.7 volt. Bu nedenle R’nin değeri2 şu şekilde hesaplanır:

direnç değeri

R’den 100uA aktığı için2 ve 10uA transistör taban terminaline akıyorsa, bu nedenle üst dirençten R 110uA (100uA + 10uA) akmalıdır.1 gerilim bölücü ağ. Besleme gerilimi 9 volt ve transistörlerin taban gerilimi 2,7 volt ise. Direnç R değeri1 şu şekilde hesaplanır:

kolektör-baz direnç değeri

Böylece, ayırıcı devrenin DC kutuplaması için kullanılan voltaj bölücü ağı, R’den oluşur.1 = 57,3 kΩ ve R2 = 27kΩ.

Yukarıda hesaplanan değerleri bir araya getirmek bize tek transistör faz ayırıcı devre nın-nin:

Transistör Faz Ayırıcı Devresi

transistör faz ayırıcı devre

Tek bir transistör faz ayırıcı devresi, giriş sinyalinin iki çıkış versiyonunu, giriş sinyaline fazda aynı olan ters çevrilmemiş versiyonunu ve 180’i üretir.Ö her iki çıkış da benzer bir genliğe sahip olan giriş sinyalinin faz ters çevrilmiş versiyonu. Bu, faz ayırıcı devresini sürüşte kullanmak için ideal hale getirir itme çekme veya totem direği amplifikasyon veya DC motor kontrolü için yapılandırılmış çıkışlar.

Aşağıdaki devreyi düşünün.

Totem Direği Çıkış Aşaması

totem-pole çıkış aşaması

Tamamlayıcı çıkışlar toplayıcıdan ve transistörün vericisinden alındığından, üst transistör Q2 öne eğimli ve negatif yarım döngüde (tersine bağlı olarak), alt transistör Q3 KAPALI olduğundan, dalga formunun negatif yarısı yük direncine geçirilir, R,L.

Giriş dalga formunun pozitif yarım döngüsünde, alt transistör Q3 öne eğimli ve iletken, üst transistör ise, Q2 KAPALI olduğundan, dalga formunun pozitif yarısı yük direncine geçirilir, R,L.

Böylece herhangi bir anda çıkış transistörlerinden sadece biri, Q2 veya Q3 öne eğiktir ve giriş dalga formunun yarısını iletir. İki çıkış transistörü birinden diğerine değiştikçe, giriş sinyalinin her iki yarısı birleşerek tersine çevrilmiş bir çıkış dalga formu üretir. R,L arasındaki fark etrafında merkezlenmiş bir DC öngerilim gerilimi olan VC ve VE. rezistans R,5 akım akışını sınırlamak için kullanılır.

Transistör Faz Ayırıcı Özeti

Bu yazıda, ortak bir yayıcı devresini ortak bir kolektör devresi ile birleştirerek, gerçekten bir CE amplifikatörü veya CC amplifikatörü olmayan, bunun yerine iki voltaj üreten bir faz ayırıcı devresi oluşturabileceğimiz başka bir tek transistör devresi oluşturabileceğimizi gördük. aynı genlikte fakat zıt fazda.

Bazen her ikisi de genlikte eşit olan ancak 180 olan iki sinyale sahip olmak gerekir.Ö faz dışıdır ve diferansiyel amplifikatörlerin ve işlemsel amplifikatörlerin kullanımı da dahil olmak üzere çift çıkışlı bir faz ayırıcı devresi oluşturmanın farklı yolları vardır. Ancak tek transistör faz ayırıcı devre konfigürasyonu, inşa edilmesi ve anlaşılması en kolay olanıdır.

Tek transistör faz ayırıcı devresi, sırasıyla transistörün toplayıcısından ve verici terminallerinden alınan iki tamamlayıcı (ters çevrilmiş ve ters çevrilmemiş) çıkış ile A sınıfı bir amplifikatör olarak çalışmaya eğilimlidir. Doğru şekilde çalışması için her çıkışın kazancı 1, birlik kazancı olarak ayarlanmalıdır.

Tek transistör faz ayırıcı devreleri bir transistör AÇIK iken diğer transistör KAPALI olduğu gibi, B Sınıfı itme-çekme amplifikatörlerini, invertörler için merkez-dişli transformatörü veya motor kontrolü için totem-kutup çıkışlarını sürmek için kullanışlıdır.

[ad_2]
Source link

Ayrıca Kontrol Ediniz

555 Devreler Bölüm 2 – Gerilim Çarpımı

555 Devreler Bölüm 2 – Gerilim Çarpımı

[ad_1] Operasyona ilk bakışımızdan devam 555 zamanlayıcı, bu ikinci öğretici 555 Zamanlayıcı 555’i kararlı bir …

Bir cevap yazın

Bu sitede bulunan içeriğin kaynak belirtilmeden paylaşılması yasaktır.
Telif Ve Gizlilik Politikası
Elektronikbilimi.com olarak kişisel güvenlik haklarına ve şirketlerin telif haklarına saygı duyuyor, kişisel bilgilerinizin korunmasını sağlıyor. Sitemiz Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve hukuka bağımlı, kişisel ve ticari haklara saygılı olmayı hedefleyerek yayın hayatına devam etmektedir. T.C 5651 Sayılı yasa kapsamında “Yer Sağlayıcı” sıfatıyla hizmet vermekteyiz. Bu doğrultuda site yönetimi ve çalışanlarının içerikleri kontrol etme ve onaylama yükümlülüğü yoktur. İçerikler özgün olarak herkes tarafından oluşturabilir, site yönetimi şikayet sonrasında işlem yapmakla yükümlüdür. Bu sebeple sitemiz “uyar ve kaldır” prensipleri çerçevesinde işlem yapmaktadır. İş bu madde gereği telif hakkı dahilinde olan yazı, içerik, resim ve her türlü dosyaların, eserlerin yasal olmayan bir biçimde yayınlandığını, paylaşıldığını düşünüyorsanız; mail yolu ile bizlere ulaşabilir. İçeriğin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Talebiniz incelendikten sonra, içeriğiniz sitemizden kalıcı olarak kaldırılıp, sizlere bilgi verilecektir. Telif, ihtar ve uyarı için mail adresimiz iletişim: iletişim[@]elektronikbilimi.com
Our site does not store or share any content on/from it’s servers. We respect owners of copyrighted work and treat every infringement very serious. If you wish to report a copyright infringement please send email to iletişim[@]elektronikbilimi.com content will be removed within 72 hours.
Araç çubuğuna atla