AnaSayfa / Kütüphane / Nedir? Ne işe yarar? / 555 Devreler Bölüm 2 – Gerilim Çarpımı

555 Devreler Bölüm 2 – Gerilim Çarpımı

[ad_1]

Operasyona ilk bakışımızdan devam 555 zamanlayıcı, bu ikinci öğretici 555 Zamanlayıcı 555’i kararlı bir multivibratör olarak kullanırken yapabileceğimiz bazı pratik kullanımlara ve devrelere bakar.

Önceki öğreticimizden 555 zamanlayıcı hakkında bir kare dalga osilatörü olarak salınım elde etmek için zamanlama süresi ile sürekli olarak geri almamız gerektiğini hatırlıyoruz, T ve dolayısıyla çıkış frekansı, ƒ zamanlama kondansatörü tarafından ayarlanmak C ve geri besleme dirençleri R,bir ve R,B. Görev döngüsü, D frekans da bu zamanlama dirençlerinin oranı ile kontrol edilir.

Bunu göz önünde bulundurarak, temel 555 multivibratörünüzü gösterildiği gibi tercih edilen bileşen değerlerini kullanarak bize yaklaşık 1500 hertz’lik bir çıkış frekansı verecek şekilde tasarlayabiliriz.

Basic 555 Çok Verici Devre

555 multivibratör devresi

Verilen bileşen değerlerinin kullanılması aşağıdakilerin değerlerini üretir: t1 = 375uS, t2 = 325uS, T = 700uS, ƒ = 1430Hz veya 1.43kHz ve bir görev döngüsü, D yaklaşık 0.535veya % 53.5.

Ayrıca görev döngüsü% 53.5 olduğundan, 555 kararsız osilatör 9 voltluk bir besleme voltajına bağlandığında, çıkışta mevcut ortalama çıkış DC eşdeğer voltajı, pim 3: 9 * 0.535 yaklaşık olarak 4.8 volta eşit olacaktır. ve 15 voltluk bir besleme voltajına bağlandığında, eşdeğer DC çıkış voltajı yaklaşık 8 volta eşit olan 15 * 0.535 olacaktır. Bu voltaj seviyesi DC giriş voltajını (VİÇİNDE bağlı voltaj çarpan devresine bağlayın.

555 Gerilim Çarpanları

Transformatörler, AC primer giriş voltajını sekonder çıkış voltajına dönüştürmek için çok verimli cihazlardır, ikincil voltajı primere göre yukarı veya aşağı doğru yükseltir. Fakat ya sabit bir DC voltajını bir değerden diğerine dönüştürmek istersek, bunun için transformatörleri kullanamayız.

555 zamanlayıcı, bir DC voltajını çok daha yüksek bir DC voltajına dönüştürmek ve hatta DC pininin polaritesini çıkış pinine eklenen birkaç ek bileşenle tersine çevirmek için kullanılabilir. Birçok elektronik uygulama, bu düşük güç uygulamalarının çoğunu karşılamak için kullanılan transformatörsüz DC-DC voltaj çarpanı olarak yapılandırılmış yukarıdaki basit 555 osilatör ile bir devrenin farklı parçalarına güç sağlamak için farklı düşük akım voltaj kaynakları gerektirir.

555 Gerilim Katlama Devresi

En basit ve kolayca yapılandırılan DC-DC voltaj çarpanı, voltaj katlayıcı. 555, gösterildiği gibi diyot ve kapasitör ağı kullanılarak oluşturulan “şarj pompası” devresi için giriş koşullarını sağlamak üzere sabit bir multivibratör olarak yapılandırılmıştır.

555 Gerilim Katlama Devresi

555 voltaj katlama devresi

Bu basit 555 voltaj katlama devresi, 555 osilatörden ve tek bir kapasitör-diyot voltaj katlama şebekesinden oluşur. C3, D1, D2 ve C4. Bu voltaj katlama devresi, besleme voltajını çarpar ve giriş voltajının eksi diyot voltajının düştüğü voltaj değerinin yaklaşık iki katı olan bir çıkış üretir.

Pim 3’teki çıkış DÜŞÜK olduğunda, 50 uF kapasitör (C3) diyot üzerinden besleme voltajına kadar şarj eder, D1 diyot ile D2 kapatır. 555’ten gelen çıkış YÜKSEK olduğunda, voltaj C3 diyot ile deşarj D2, gibi D1 voltajı kaynak voltajına şu şekilde ekleyerek ters yönde eğimlidir: VCC ve C3 şimdi seri halinde iki voltaj kaynağı gibidir.

555’teki zamanlama döngüsü tekrar YÜKSEK’den DÜŞÜK duruma geçer ve döngü bir kez daha tekrarlanır, böylece orijinal giriş voltajının iki katı olan, iki çarpım faktörü olan bir DC yük voltajı (voltaj katlayıcı) üretir. Daha sonra bir 555 voltaj katlama devresi çok düşük akımda yaklaşık 10 ila 30 volt arasında bir çıkış voltajı üretebilir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta, kare dalga giriş sinyalini üretmek için kullanılan 555 kararsız multivibratörün salınım frekansının, bağlı yük değeri ile birlikte bir RC şarj / deşarj devresi oluşturması nedeniyle kullanılan kapasitörlerin değerini belirleyeceğidir. çıkış gerilimi. Çok düşük bir kapasitans değeri veya çok düşük salınım frekansı, çıkış voltajı dalga formunda dalgalanmalara ve dolayısıyla daha düşük bir ortalama DC çıkış voltajına neden olur.

Yüksüz bağlandığında, çıkış gerilimi 555’in orijinal besleme geriliminin iki katı olacaktır. Gerçek çıkış voltajı bağlı yükün değerine bağlı olacaktır, R,L ve yük akımı, benL. Verildiği gibi, yukarıdaki 555 voltaj katlama devresi, nominal voltajda yaklaşık 30mA sağlayabilir.

Yukarıdaki voltaj katlama devresinin birçok varyasyonu vardır, ancak her biri x2 çarpma faktörünü sağlamak için iki diyot / kapasitör çifti kullanır. Gerilim katlayıcıya daha fazla diyot / kapasitör ağı ekleyerek veya kademelendirerek, istediğimiz kadar yüksek voltaj çarpım oranları oluşturabilen devreler oluşturabiliriz.

Böylece, örneğin 555 voltaj katlama devresine yarım diyot / kapasitör kombinasyonu ekleyerek, x3 çarpım faktörüne sahip bir voltaj tripler devresi oluşturur ve 555 voltaj katlayıcı devresine ikinci bir tam diyot / kapasitör bölümü eklenmesi bir voltaj dörtlü oluşturur gösterildiği gibi çarpma faktörü x4 olan devre vb.

555 Gerilim Tripler Devresi

555 gerilim tripler devresi

Yaklaşık olarak çıkış voltajı veren iki voltaj katlayıcı ağını birbirine bağlayarak 555 zamanlayıcı kullanan voltaj dörtlü 4VİÇİNDE kayıplar ve diyot voltaj düşüşleri göz ardı edilirse.

555 Gerilim Dörtlü Devre

555 gerilim dörtlü devre

Farklı pozitif çıkış voltajlarına sahip voltaj çarpanları üretmenin yanı sıra, gösterildiği gibi kullanılan diyotların ve kapasitörlerin yönlerini ve kutuplarını tersine çevirerek negatif çıkış voltajları üretecek şekilde yapılandırabiliriz.

555 Negatif Gerilim Katlamalı

555 negatif voltaj katlayıcı

Daha sonra 555 zamanlayıcı tabanlı voltaj çarpanının, çeşitli pozitif ve negatif çıkış voltajları sağlamak için tek bir besleme voltajını ikiye katlamak, üçe katlamak, hatta dört katına çıkarmak için kullanılabileceğini gördük. Teorik olarak, hava iyonlaştırıcılarında veya böcek tutucularında kullanılanlar gibi kademeli olarak daha yüksek voltajlar üretmek için çoklu diyot / kapasitör bölümlerinin birlikte basamaklandırılmasıyla üretilebilen voltaj çoğalması miktarında bir sınır yoktur. Bununla birlikte, bu tür yüksek çıkış voltajlarıyla uğraşırken elektrik çarpmasına karşı dikkatli olunmalıdır.

555 DC-AC Çevirici

Bu fikri 555 voltaj çarpanı DC-AC invertör üretmek için temel 555 zamanlayıcı devresini kullanarak bir adım daha ilerleyin. Kare dalga osilatörü ve birkaç ek bileşen olarak çalışacak şekilde yapılandırılmış 555 ile, gösterildiği gibi 120 volt veya 240 volt gibi istenen voltaj seviyesinde bir sinüs dalgası çıkışı üretebiliriz.

555 DC-AC Çevirici

AC inverter için 555 dc

Peki 555 DC-AC Çevirici devresi nasıl çalışır? 555 zamanlayıcı, öncekiyle aynı kare dalga çıkışı üreten sabit bir multivibratör olarak salınacak şekilde yapılandırılmıştır. Ancak bu sefer çıkış frekansının AC şebeke frekansıyla aynı olmasını isteriz, yani 50Hz veya 60Hz ve bu bir 47kΩ potansiyometre.

Zamanlama direnci R,B sabit bir değer direncinden oluşur 100kΩ potansiyometresi ile seri halinde 47kΩ. Potansiyometre, sileceği sıfır konumunda olacak şekilde ayarlandığında, R,B = 100kΩ (0 + 100kΩ) ve maksimum konumuna zıt yönde ayarlandığında, R,B = 147kΩ (47kΩ + 100kΩ).

Dolayısıyla, önceki formülleri kullanarak, 555’ten gelen çıkış frekansı, yaklaşık 46Hz ila 65Hz arasındaki potansiyometre kullanılarak ayarlanabilir ve AC şebeke kaynağından görmeyi beklediğimiz gibi gerekli 50Hz veya 60Hz çıkış frekanslarını sağlar.

555’in pim 3’ünden kare dalga çıkış frekansı, akım sınırlama direnci ile beslenir, R,1 iki tamamlayıcı transistörün tabanlarına. Çıkış YÜKSEK (akım kaynağı) olduğunda NPN transistörü iletir ve PNP transistörü KAPALI olur ve çıkış DÜŞÜK (akım giderici) olduğunda PNP transistörü iletir ve NPN transistörü KAPALI olur. Böylece, kare dalga çıkış sinyali YÜKSEK ve DÜŞÜK arasında değiştiğinden, tamamlayıcı çiftler oldukları için bir veya diğer transistörü değiştirir.

transistörler TR1 ve TR2 sırasıyla TIP41, 2N2222 ve TIP42, 2N2907 gibi makul bir tamamlayıcı NPN ve PNP transistörü veya NPN TIP140, TIP3055 ve PNP TIP145, TIP2955 gibi uyumlu bir Darlington çifti olabilir. Çıkış transistörlerinin seçimi, transformatörlerin birincil sargısının voltaj ve akım değerlerine bağlı olacaktır, ancak ideal olarak düşük VA derecesine sahip olmalıdır.

Tamamlayıcı çıktı aşaması TR1 ve TR2 birincil / ikincil dönüşler oranı istenen çıkış voltajını üretecek küçük bir transformatörün primer sargısını tahrik etmek için kullanılır. Bununla birlikte, transformatörleri birincil olarak doğrudan transistör aşamasından besleyecek olsaydık, transformatörlerin ikincil sargısından çıkan çıkış dalga formu kare dalga şeklindeydi. Bu nedenle, bir DC-AC invertör inşa ederken, pim 3’teki 555 zamanlayıcı kare dalga çıkışını transformatörlerin ikincil sargısından sinüzoidal şekilli bir dalga formuna dönüştürmenin bir yoluna ihtiyacımız var.

Transistör kademesi ile birincil sargı arasına bağlanan RLC filtre devresi, gerekli çıkış frekansına ayarlanmış bir RLC rezonans devresi olarak işlev görür. Bununla birlikte, potansiyometreyi kullanarak çıkış frekansını 46Hz ila 65Hz arasında ayarlayabildiğimiz için, RLC rezonans devreleri rezonans frekansı 50Hz veya 60Hz frekansları için tam olmayacaktır, ancak aradaki bir yer için değerleri hesaplayabiliriz.

Standart tercih edilen bileşen değerlerini kullanarak, direnç filtre ağı R,2, bobin L1 ve kapasitör C3 yaklaşık 52Hz’e ayarlanmış bir RLC rezonans devresi üretir. Transformatörlerin birincil sargısı, transformatörlerin dönüş oranı tarafından belirlenen gerekli voltajda sekonder üzerinde makul bir sinüzoidal dalga formu üreterek kapasitör boyunca bağlanır.

Daha sonra 555 zamanlayıcıyı, gerekli AC çıkış voltajı ve frekansında, örneğin 60Hz’de 120V veya 50Hz’de 240V gibi çok temel bir DC-AC invertörü, çıkış watt derecesine sahip tek bir 12 volt DC beslemesinden üretmek için kullanabiliriz çıkış transistörü aşamasına ve kullanılan transformatöre bağlı olarak.

[ad_2]

Source link

Ayrıca Kontrol Ediniz

555 Zamanlayıcıyı Kararsız Osilatör olarak kullanan 555 devre

[ad_1] Son birkaç derste, 555 Zamanlayıcı harici bağlı bileşenlerle multivibratörler, osilatörler ve zamanlayıcılar olarak yapılandırılabilir, …

Bir cevap yazın

Bu sitede bulunan içeriğin kaynak belirtilmeden paylaşılması yasaktır.
Telif Ve Gizlilik Politikası
Elektronikbilimi.com olarak kişisel güvenlik haklarına ve şirketlerin telif haklarına saygı duyuyor, kişisel bilgilerinizin korunmasını sağlıyor. Sitemiz Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve hukuka bağımlı, kişisel ve ticari haklara saygılı olmayı hedefleyerek yayın hayatına devam etmektedir. T.C 5651 Sayılı yasa kapsamında “Yer Sağlayıcı” sıfatıyla hizmet vermekteyiz. Bu doğrultuda site yönetimi ve çalışanlarının içerikleri kontrol etme ve onaylama yükümlülüğü yoktur. İçerikler özgün olarak herkes tarafından oluşturabilir, site yönetimi şikayet sonrasında işlem yapmakla yükümlüdür. Bu sebeple sitemiz “uyar ve kaldır” prensipleri çerçevesinde işlem yapmaktadır. İş bu madde gereği telif hakkı dahilinde olan yazı, içerik, resim ve her türlü dosyaların, eserlerin yasal olmayan bir biçimde yayınlandığını, paylaşıldığını düşünüyorsanız; mail yolu ile bizlere ulaşabilir. İçeriğin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Talebiniz incelendikten sonra, içeriğiniz sitemizden kalıcı olarak kaldırılıp, sizlere bilgi verilecektir. Telif, ihtar ve uyarı için mail adresimiz iletişim: iletişim[@]elektronikbilimi.com
Our site does not store or share any content on/from it’s servers. We respect owners of copyrighted work and treat every infringement very serious. If you wish to report a copyright infringement please send email to iletişim[@]elektronikbilimi.com content will be removed within 72 hours.
Araç çubuğuna atla